X de Xauen (o de Chauen, o de Chefchauen)


26/06/2011  Algeciras – Xauen
Etapa:           132 km
Acumulats:  1.378 km






Els 132 km que separen el port de Tanger-Med de Xauen han estat, en aquesta ocasió, la nostra porta d’entrada al Marroc. Tot i que en altres ocasions ja havíem conduït per aquest país, enguany la sensació ha estat diferent perquè el vehicle amb què anàvem era el meu propi cotxe. Durant aquest curt trajecte he tingut una sensació extranya, d’una certa irrealitat, cada vegada que em girava i veia els nens còmodament asseguts a la seva cadireta: acostumats a anar en cotxes de lloguer el més econòmics possible (i això és proporcional al seu tamany i comoditat), el meu cotxe familiar amb un maleter enorme, el carregador de CD’s i l’habitacle tant còmode ha contribuït a fer irreal aquesta manera de circular pel Marroc.



De Tetuan a Xauen


No puc contribuir a engrossir les llegendes (urbanes o reals) sobre la perillositat de la conducció per la zona del Rif perquè en 1,5 hores hem cobert aquest curt trajecte sense cap mena d’entrebanc. La carretera que passa tocant Ceuta i després creua Tetuan està en molt bones condicions d’asfalt i de senyalètica; el tram des de Tetuan a Xaouen és una carretera secundària força correcta i el paisatge és absolutament mediterrani, sense gaire sorpreses. Hom pot arribar a imaginar que circula per l’interior d’Andalusia si obviem els minarets però, afortunadament, quan arribes a Xauen ja te n’adones ràpidament que ets on toca.

Xauen sortint cap a Fes

No és difícil trobar el parking de davant l’Hotel Parador, el més fàcil punt d’accés en cotxe a la medina per al turista (imagino que els vilatans son capaços de fer-ho per molts altres llocs) i un bon lloc per deixar-hi el vehicle si hom pretén pernoctar a la ciutat. Deixo un parell de links als millors mapes de Xauen que he estat capaç de trobar:



Aquest parking és, de fet, un buit urbà a la Medina (potser l’únic d’aquest tamany exceptuant la plaça Utta Hammam), un descampat amb vigilant 24 hores que per una mòdica propina teòricament et guarda el cotxe. Li hem pagat els 20 DH (1,8€) que ens ha demanat per restar-hi un dia sencer tot i que, per experiència, sabem que no hi ha cap mena de motiu per patir pel cotxe en aquest país. Hi ha molta llegenda urbana sobre la seguretat al Marroc… Aquestes propines als aparcadors de cotxes contribueixen a ser el sou de moltes persones i, per comparació, el preu per als qui venim de l’altra banda ens resulta irrisori. Una altra cosa és que a tota hora hagis d’estat pagant propines per aparcar deu minuts a qualsevol lloc i sense cap tarificació clara… El meu fill té la teoria que “els vigilants dels parkings s’amaguen sota les pedres”, i no li manca raó.

Parking Hotel Parador

Parlar de la història de Xauen i de la seva resistència a les colonitzacions val més que ho deixi pels que en saben o als qui s’hi dediquen i així a mi només em queda explicar allò que més m’agrada: les experiències d’anar pel món amb els meus fills.

LINKS D’INFORMACIÓ ÚTIL SOBRE XAUEN

·    Per una primera aproximació:

·    Per un enfoc turístic oficial:

·    Per un enfoc turístic local:

·    Per informació d’algú amb infinita experiència viatjant pel país:

·    Per una crònica d’una bona viatgera amb grans fotos:

·    Per als malalts del meu gremi:


La primera missió a Xauen després d’aparcar ha estat buscar algun lloc per dinar i hem fet el que mai fem: seguir el vigilant del parking cap al restaurant que ell afirmava que seria on millor menjaríem. Després de donar-li una ràcana  propina de 3DH a en Mohammed hem comprovat que, per una vegada, l’elecció del nostre guia accidental ha estat correcta o, si més no, ens ha conduït al lloc que necessitàvem. La Lampe Magique és allò que es diu “un bon restaurant per als turistes”: cèntric, en un palauet al costat de la plaça Utta Hammam, no tant car com aparenta però, això sí, amb un menjar força mediocre. Però poder seure els quatre tranquils en una sala ben ventilada, gairebé sols, després de dos dies esgotadors de viatge ens ha semblat la glòria. Per més referències de llocs on menjar a Xauen deixo el següent link. Hem pagat 285DH (25€) per:



Amb la panxa plena i descansats, trobar l’Hostal Guernika ha estat bufar i fer ampolles. Seguint la ubicació indicada a la Lonely Planet hom hi pot arribar sense gaire dificultats i amb les amables indicacions dels vilatans que ens veien passar hauria estat un trajecte directe d’un parell de minuts des del parking  si el meu company no hagués parat cada pocs metres a fer una foto. Però no el culpo, Xauen és un indret molt fotogènic i et quedes meravellat davant de cada porta, de cada racó intentant gravar-ho per sempre a la memòria. El blau cel que engalana pulcrament totes les parets, portes i, fins i tot, els paviments dels carrers sorprèn al viatger que, com nosaltres, posa el peu per primera vegada en aquesta vil·la.




L’Hostal Guernika és un d’aquells llocs que t’ho posa fàcil i que convida a tornar, tot i no ser un allotjament inoblidable. Malgrat que no tenen web, la seva atenció via mail o telefònicament és ràpida i eficient; un cop allà el tracte és correcte i, sense fer-se pesats, atenen les peticions dels viatgers amb diligència. En arribar ens han ensenyat tres habitacions triples per tal que escollíssim i ens hem quedat la que ens ha semblat més tranquila i ventilada. Hem aprofitat per descansar una estona força breu per culpa de el calor i també per culpa de dos petits dimonis que venien ben descansats de dormir en el trajecte de cotxe i estaven desitjant anar a fer un tomb per la medina.

Amb permís...
Massa calor i massa mandra per passejar ens han portat a fer un curt passeig cap a la sortida de la medina en direcció a “Ras-el-Maa” per la porta anomenada “Bab al Ansar”. I és que en creuar aquesta porta hem trobat un dels llocs més curiosos i agradables de la ciutat: un rierol amb una cascada, unes basses naturals i uns safaretjos força nous on es concentra bona part de la població jove i familiar en les hores de canícula. És un espectable digne de veure des del cafè situat just al costat de la porta, amb una magnífica terrassa on hom pot gaudir de les vistes, tafanejar, fer un munt de fotos i prendre un parell tes a la menta i una fanta (18 DH) amb el permís de les abelles, és clar.

I la tarda s’ha fet molt curta asseguts a l’ombra observant la munió de gent tant diversa congregats amb un sol objectiu: gaudir de la frescor de l’aigua. Mentre unes senyores renten, la quitxalla es remulla en una bassa poc profunda i fan enrabiar a aquells que els vigilen amb els seus esquitxos; mentre els adolescents s’assequen la roba estirats damunt la teulada d’un cobert d’altres estenen a la vessant de la muntanya les mantes que acaben de rentar; i tot això observat per alguns turistes que, com nosaltres, estem fascinats amb l’indret tant agradable que resulta de l’amalgama de l’aigua, la gent, el calor i la vessant de la muntanya.

En remull...

... o al solet


Tot i que en la zona de la medina que va del Bab-al-Ansar fins la plaça Utta Hammam els comerços que hom troba estan totalment “tunejats” per al turisme, a la medina de Xauen es respira un no-sé-què d’autèntic, de feréstec. Mires amb admiració les parets i els paviments pintats i encalats d’impolut blau cel mentre desitges que no canvii més, que a aquella lleugera pàtina d’autenticitat no se l’acabi de fer lluent com en el cas d’Asilah…


Pura fotogènia


I avui ha estat un dia d’aquells en els quals els nens són nens i als adults se’ns acaba la paciència; un dia d’aquells en què fas  un sopar ràpid i no veus el moment de caure al llit… Un d’aquells dies on aquells que ens miren amb una cella aixecada quan diem que ens agrada viatjar amb els nostres fills es fregarien les mans i ens dirien “Ho veus!”.

Racons inoblidables dins la medina

Però quan ha passat un dia arriba el següent, un dia amb una llum renovada, una llum blava que es filtra per la cortina de la finestra de la nostra habitació de l’Hostal Guernika de Xauen. A les 7:00h i amb les energies renovades escoltem una primera veueta que diu  “bon dia…” i de seguida un segon “bon dia!!!!” que ratifiquen com ens agrada anar pel món amb els nostres fills.

1 comentari:

  1. Muy buena la información, os recomendamos también la web descubre marruecos
    Muchas gracias por compartir con todo el mundo vuestros conocimientos sobre Marruecos.

    Saludos
    María

    ResponElimina

Cada comentari és un motiu més per continuar amb aquest bloc. Siguin benvinguts!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...