Ruta de les 1000 Alcassabes. 13 Efemèride

Ksar El Khorbat
Avui fa un any que vam portar els nostres fills al Marroc per primera vegada i, aquest, va ser un viatge que canviaria les nostres vides per sempre. Mentre cercava una foto dels nens per penjar en aquesta breu entrada m'han vingut al cap molts records i moltes sensacions. 

Va ser un viatge iniciàtic en molts sentits, ple d'encerts i d'algun desengany però, sobretot, va fer germinar en nosaltres la passió per un país màgic que ja coneixíem, però que no havíem gaudit amb tanta intensitat. 





A tots aquells que acostumen a tractar-nos de bojos amb els viatges que fem amb els nostres fills el diria que:

  • No em penedeixo d'haver utilitzat una setmana de les nostres vacances per marxar de viatge en ple hivern, aprofitant la setmana blanca de l'escola.
  • No em penedeixo d'haver fet cas a aquells qui coneixen bé el país i em deien en el seu moment que no hi havia cap motiu pel qual patir mentre en d'altres països del Nord d'Àfrica la "Primavera àrab" s'estava desenvolupant amb força virulència.
  • Però no em penedeixo, sobretot, d'haver portat amb nosaltres als nostres fills de 3 i 6 anys.



Perquè si no ho haguéssim fet, ara no:


  • Sabríem què significa agafar un cotxe i sortir de Marrakech en direcció cap al Gran Sud és de les experiències més boniques i impactants que hom pot tenir en aquest país.
  • Sabíem que la convivència i el coneixement dels éssers a qui estimes es posa a prova en situacions alienes a la nostra quotidianeïtat i que, després de cada viatge, el nostre "nucli dur" és més dens i compacte.
  • Tindríem un gran amic que ens va ajudar infinitament en la preparació d'aquest viatge (i de tots els successius).
  • Coneixeríem a la Mònica, una persona amb la qual hem après molt del Marroc i ens ha permès de col·laborar en la seva associació fent allò que més ens agrada: parlar de l'immensa arquitectura d'aquestes terres.
  • Estaríem segurs que el Marroc és un país molt gran on encara hem de veure moltíssim però, sobretot, és un gran país que el fa la seva gent.



I després d'aquesta màgica experiència, ja han estat tres els viatges que enguany hem pogut fer a aquest país amb els nostres fills: la Ruta de les Mil alcassabes al març, tres setmanes amb el nostre propi cotxe fent una ruta fantàstica al juny i una setmana al desembre explorant una part de l'Anti-Atles. Aquesta és una història d'amor que just ha començat, poc a poc vaig relatant les nostres experiències per si hi ha d'altres famílies que s'hi animen (a les quals ofereixo encantada la meva ajuda) i, sobretot, en la nostra ment sempre hi ha lloc per anar planificant "la propera".

La imatge escollida: els meus fills a Telouet prenent un te.
Aquesta imatge, més enllà de totes les típiques imatges que tenim de les excursions en camell per Merzouga, de Jmaa-el-Fna i de les gorges visitades, per mi té un significat més especial: dos nens petits en un alberg refugiant-se del fred en una tempesta de neu al cor de l'Atles, feliços d'estar amb els seus pares i comportant-se millor que molts adults.

12 comentaris:

  1. El gusanillo, Montse, el gusanillo...
    Un abrazo.

    ResponElimina
  2. Cierto! Ese es el culpable!
    Un fuerte abrazo.

    ResponElimina
  3. Hola nois!!

    Passeu-vos per aquest enllaç, us he deixat una petita sorpresa.

    http://mesenlla.es

    Una abraçada!!

    ResponElimina
  4. Ostres Nuria i Lluis.... No crec merèixer aquest reconeixement.... Pero m'omple d'il•lusio i em fa molt feliç, alhora.
    Mil gràcies!
    Una forta abraçada!

    ResponElimina
  5. I tant que s'ho mereixeu!!

    Una abraçada!!

    ResponElimina
  6. Hola Bertika!
    m'encanta el què llegeixo,com ho expresses, i que donis l'oportunitat als teus fills de descobrir el Marroc d'aquesta manera...i les fotos meravelloses (per cert, reconec alguns llocs, com el restaurant aquest al costat de la kasbah Talouet...)
    Gràcies mil, tinc ja una llista dels llibres que recomanes....demà també tiraré de biblioteca, i em sembla que no acabaré fins al 2015 de llegir-los! (el de Mimó i la vall del Dra el vaig trobar a Altair, pero va durar dues hores i un somriure...tant de bo l'hagués llegit amb 16 anys no amb 30)
    Per cert, et recomano les obres de Khaled Hosseini, encara que no he acabat de decidir si Mil sols esplèndids o El caçador d'estels (no sé quin em va agradar més, quin em va emocionar perdudament, amb quin vaig plorar i riure més), L'últim patriarca (Najat El-Hachmi), i Mimoun, de Rafael Chirbes, encara que tanta sordidesa et trenqui el núvol meravellós que tenim qui ens enamorem perdudament del Marroc.....
    et segueixo (oficialment) amb delit
    una abraçada i felicitats!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Lux Lisbon,

      Moltes mercès per les teves amables paraules, la veritat és que viatjar amb els meus fills és com una droga, com més ho faig més m'agraada (ens agrada, de fet).

      Aquesta foto dels nens a l'alberg del costat de Telouet tinc un amic que diu que és "la pura imatge del fred", a mi m'agrada molt.

      I si els viatges m'apassionen... els llibres estan a la mateixa alçada en el meu olimp particular. Segurament ja el deus haver tastat, però de tot el que recomano jo et diria que Paul Bowles és el que més sentiments m'ha produït, sobretot "El cielo protector". Imagino que la pel·lícula del Bertolucci la deus tenir més que controlada... L'any passat, quan els nens es van posar malalts a Fes hi vaig pensar moltes vegades ;). També "memorias en el umbral" de la mernissi està molt i molt bé.

      Les teves recomanacions em venen perfectes a la vigília de sant jordi (i del meu aniversari, també) i, a més, "Mil sol esplèndids" ja el tenia en ment per demanar-lo i "L'últim patriarca també"...

      Moltes mercès per les teves paraules. Jo també et vaig seguint atentament...

      Elimina
  7. Feliç diada de Sant Jordi!!!!
    No he llegit El cielo protector, així que em sembla que és el primer amb el qual començar.....i avui és bon dia per fer-ho, jeje....I Memorias en el umbral per d'aquí poc (ara ja sé quin triar de totes les de l'autora que recomanes)...
    Realment les fotos que penges al teu blog són molt i molt boniques, i es respira perfectament com gaudiu del viatge tots, i crec precisament que els infants que des de ben petits veuen món creixen d'una altra manera, amb uns valors de tolerància i curiositat per la vida que els fa especials...i això s'hereda i es transmet de generació en generació...
    Fins aviat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes mercès! A més, avui és el meu aniversari, o sigui que és un dia rodó. I m'han arribat dos llibres, un per sant jordi i l'altre per l'aniversari, que em tenen ben nerviosa per començar-los. Un d'ells és dels que tu em vas recomanar, però no sé quin perquè encara no l'he obert... l'altre és una joia de la salima naji sobre graners de l'atles marroquí (deformació professional...).

      M'atreveixo a dir-te que "El cielo protector" no et decebrà. Si veiéssis la pel·lícula, m'atreveixo a dir que tampoc. John Malkovich i Debra Winger són una excusa més que bona per veure-la... Però primer el llibre!!!

      La Mernissi és una altra historia, però si has visitat Fes, aquest llibre que et recomano t'hi transportarà. També ambientat a Fes tens "La casa de la araña" d'en Bowles, també... però aquest ja és més durillo...
      Salutacions!

      Elimina
  8. Ostres! doncs moltes felicitats!!!!!!!
    Ja em dirás quin dels dos és....i sigui quin sigui, no et perdis de llegir-te també l'altre, ja que de ben segur no et decebrà, és més, et fará peneta d'acabar-los...
    Fet, el Cielo protector....fa molts anys vaig veure la pel·lícula, però no m'enrecordo (diria que fa més de 10 anys)...
    gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lux Lisbon,
      Ha caigut "L'últim patriarca". Ja t'explicaré...
      Salutacions,

      Elimina
    2. Ja m'explicaràs què et sembla....però difícil de superar Hosseini, jeje...Jo ahir em vaig fer amb el Paul Bowles i amb Mernissi...ja et diré
      salut!

      Elimina

Cada comentari és un motiu més per continuar amb aquest bloc. Siguin benvinguts!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...