Alt Pirineu en família: ruta circular en 4x4


Els paisatges del Parc Natural de l'Alt Pirineu signifiquen una part molt important de la meva vida i dels meus records d'infantesa i m'omple d'orgull el fet de veure que tant els meus fills com el meu company comparteixen aquest sentiment. Cada racó que existeix entre la Serralada del Cadí i el cim de la Torreta de l'Orri representen un objectiu en sí mateix i una magnífica excusa per carregar el cotxe amb un bon pícnic i calçar-nos les botes de muntanya. Els de casa (aquí també cal incloure els meus pares) ho fem sovint i en totes les estacions de l'any: busquem bolets a la tardor, esquiem a l'hivern, fem llargues caminades a la primavera i interminables pícnics al costat dels rierols a l'estiu. 

Qualsevol excusa és prou bona i, de fet, no hi ha millor excusa que la visita d'amics amb la mateixa desmesurada passió per la muntanya. Els dies anteriors a la seva arribada va resultar un repte plantejar un itinerari circular que ens permetés de mostrar la varietat paisatgística i cultural de la zona i estem tant satisfets amb el resultat que el voldríem compartir amb vosaltres.



Powered by Wikiloc

Es tracta d'una ruta que requereix dos elements importants: temps i un 4x4. Si no teniu algun dels dos requisits, us suggereixo canviar d'idea, hi ha moltes altres possibilitats a la zona (contacteu amb mi si necessiteu una mica d'orientació).



Aquesta ruta és molt completa a nivell paisatgístic i acostumem a realitzar-la quan tenim visites que tenen interès per conèixer aquest Parc Natural. Recomanem iniciar la ruta des de Farga de Moles, just abans de la frontera andorrana, i en el mateix sentit en què l'hem realitzat nosaltres per tal de maximitzar les vistes. 



Descripció d'alguns punts d'interès principals, a banda de la bellesa inherent al paisatge pel qual discorre la pista: 
  • Pujada per la vall de Sant Joan Fumat fins a la població d'Ars: bonic recorregut per una tranquil·la carretera asfaltada que serpenteja per la tancada vall que forma, primer, el riu Civís i, després, el riu d'Ars. Durant aquest recorregut fins a la població d'Ars, no passa desapercebuda la densa vegetació formada, principalment, per castanyers i nogueres que, en ultrapassar els 1500 m, esdevenen una vegetació alpina de pi roig i pi negre. Quan arribeu a Ars preneu-vos un moment perquè les vistes de tota la vall amb el Cadí al fons són magnífiques i, també, en aquesta població podeu observar el magnífic campanar de l'Església de Sant Martí d'Ars que, juntament amb el de Santa Coloma d'Andorra, forma una de les poques mostres del romànic català amb planta circular que sembla únicament circunscrita a les valls de l'Alt Urgell i Andorra. En aquesta població és on s'acaba l'asfalt i comença la pista, en molt bon estat.
    Vista d'Ars i la seva vall

  • Bordes i Refugi del Ras de Conques: uns quilòmetres més endavant trobem aquestes bordes que, des de la nostra darrera visita fa un parell d'anys, hem pogut observar en molt més bon estat de conservació. Situades en un paratge d'alta muntanya on la vall s'obre, sovint hi ha cavalls i vaques pasturant i, si voleu fer un mos, una mica més endavant hi ha el Refugi del Ras de Conques.
Bordes del Ras de Conques

  • Ermita de Santa Magdalena: la pista descendeix ràpidament fins a trobar el riu de Santa Magdalena, al fons de la vall del mateix nom. Just abans d'arribar a l'ermita és l'únic tram de la pista que pot presentar una certa dificultat perquè hi ha un petit naixement d'aigua que fa que resulti molt fangosa (per evitar ensurts resulta convenient fer aquest tram de baixada). Aquesta petita església és tot el que queda de l'antic monestir-hospital de la Vaell fundat el segle XII i on s'hi instal·là l’Ordre Hospitalària de Sant Joan de Jerusalem amb les funcions de centre cultural, d’ensenyament, religiós i com a refugi de peregrins. Fou abandonat a meitat del segle XIV, al segle XVI l’ermità s’enrunà i no fou fins el 1700 quan es reconstruí. L’església romànica de Santa Magdalena ha continuat fins avui, com a centre de culte i s'hi realitza anualment un aplec de gent de tota la Ribalera.
Ermita de Santa Magdalena

  • Caminada fins les Bordes de Bedet: si us animeu, podeu deixar una estona el cotxe al costat de l'ermita i fer aquesta caminada, una meravella a l'estiu amb nombrosos cavalls pasturant a tocar.
Bordes de Bedet

  • Vall de Santa Magdalena fins a Sant Joan de l'Erm: des de l'ermita la pista va seguint el curs del riu fins un punt en el qual cal creuar-lo. És un pas habilitat per creuar amb vehicles, però pels nens és una aventura assegurada. La foto que us poso a continuació (juntament amb un vídeo) la va fer el meu fill des de l'altra banda perquè  no s'ho volia perdre de cap manera. Des d'aquest punt la pista ascendeix de cota ràpidament fins arribar a l'estació d'esquí nòrdic de Sant Joan de l'Erm. Al Refugi de la Basseta, a banda de l'amabilitat d'en Miquel i en Cisco, hi ha servei de bar/restaurant i resulta un bon indret on fer una paradeta. També hi ha zona d'acampada i barbacoes amb molt d'èxit perquè s'hi pot arribar per carretera asfaltada. És un indret magnífic per anar-hi en família (jo ho porto fent des que era molt i molt petita...).
Creuant el riu de Santa Magdalena
  • Cim de la Torreta de l'Orri: des de la Basseta cal prendre la pista que porta fins al Refugi de les Comes de Rubió, però un parell de quilòmetres abans ens desviarem per prendre la pista que puja a la Torreta de l'Orri que, amb els seus 2437m, no hi ha cap mena de dubte que és un dels millors miradors del Pirineu amb vistes a 360º, i val molt la pena l'esforç per arribar-hi. L'estat de la pista depèn molt de les pluges que hagi sofert però, en tenir continuïtat fins a Portainé, és una pista que s'utilitza i, tot i que cal estar alerta amb alguns recs, es pot arribar al cim en aproximadament mitja hora des del trencall. Al cim hi ha una taula d'orientació que resulta molt instructiva per tota la família.
El cim de la Torreta de l'Orri, un indret molt especial
  • Casa forestal de Pallerols: la baixada des de la Torreta la fareu exactament en la meitat de temps i tornareu a prendre la pista cap a les Comes de Rubió, on us desviareu abans d'arribar-hi cap a la vall de Sant Miquel. Tenim costum de parar a dinar al costat d'un rierol i sota un gran avet, però si no porteu taula i cadires al costat de la casa forestal i hi una zona de pícnic, també un bon indret on parar a dinar i refrescar els peus al rierol. 
  • Camí de tornada: per tornar a la carretera nacional teniu dues opcions en funció de les ganes i de la direcció que hagueu de prendre cap a casa.
    • Anar per pista fins a la carretera del Port del Cantó: en uns quinze minuts arribareu a l'asfalt a l'alçada del poblet de Rubió. La pista té discretes vistes sobre el port del Cantó i la vall del Segre.
    • Remuntar pel tram de pista que us conduirà al Coll de Leix i anar baixant pràcticament per la carena fins a Vilamitjana, on hi ha carretera asfaltada. Les vistes del port del Cantó són espectaculars i els boscs que atravessa són magnífics. És l'opció que fem habitualment fem nosaltres.
Pista de tornada


On menjar
El més recomanable en aquesta ruta és portar-se un bon pícnic i una nevereta plena de beguda fresca, però si no us ve de gust tanta parafernàlia, us deixo algunes possibilitats a la zona.
  • Cal Pauet (Sant Joan Fumat): restaurant d'un allotjament rural on fan un menú tancat amb molt bona relació quantitat-qualitat-preu. El principal handicap és que cal fer reserva prèvia perquè gairebé sempre és ple.
  • Refugi de la Basseta (Sant Joan de l'Erm) i Refugi de les Comes de Rubió (Rubió): bones opcions a mitja ruta que us oferiran menjar casolà i de muntanya a un preu raonable.
  • L'estanc (Adrall): petit restaurant amb menú diari molt econòmic (11€) i amb una cuina casolana de qualitat i una magnífica atenció per part del personal. Té, tanmateix, dos handicaps: el diumenge és tancat i no fan reserves.

Cartografia
Si us interessa cartografia de la zona amb algunes bones excursions disponibles, aquí la teniu.


2 comentaris:

Cada comentari és un motiu més per continuar amb aquest bloc. Siguin benvinguts!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...