Marrakech sense nens. 02 Itinerari per una visita amb molta calma

22.04.10 Dijous
18:00 GIR-RAK
Vol de Girona a Marrakech amb Ryanair.
Una hora per passar el control de passaports (primer contacte amb “la prisa mata”)


19:00 Aeroport – Medina
La primera intenció era agafar el bus 19. Acabem compartint un taxi amb una noia francesa pel mateix preu que el bus (20DH).


20:00 Riad L’Heure d’Été
Hi arribem a la primera perquè portàvem el mapa més que estudiat, però no és fàcil el primer cop. L’habitació i el riad en general molt bé. Ho deixem tot i anem cap a la plaça.


20:30 Sopar al 22 (Djemaa el Fna)
Després de donar una volta i veure que la oferta entre les parades no és molt diferent, mengem a la parada num. 22: pa i harissa, amanida de ceba i tomàquet, olives, brotxetes de pollastre i salsitges. Tots dos per 85 DH.


22:00 Te i pastissets
A la Pastisserie des Princes, a la Rue Agnaou, a tocar de la plaça i de camí al riad…que demà serà un altre dia.


23.04.10 Divendres
09:00 El meu aniversari
Avui faig 34 anys, és Sant Jordi i serà un dia increíble. Hem dormit molt bé amb el riad en silenci tota la nit.


09:30 Esmorzar amb abelles (part I)
Les abelles intenten amargar-nos el fantàstic esmorzar servit a la terrassa. Canviem de taula tres vegades, intento esmorzar mentre camino per evitar que es posin sobre el menjar…fins que decidim agafar l’esmorzar en una safata i baixar al pati interior. Imaginem que és degut a la primavera. L’esmorzar, vertaderament deliciós.


10:00 Souk
Passeig amb molta calma des del riad, passant per la plaça i pujant pel souk semmarine fins al museu. Una equilibrada mescla entre Khan al Khalili a Cairo i el Gran Bazar a Istanbul…un somni. La primera impressió: emoció de trobar-me en un lloc tan especial.


10:30 Museu de Marrakech
Edifici impressionant recentment restaurat que també funciona com a galeria d’art. El preu de l’entrada és justificat i vàlid també per la Medersa i la Kouba. En sortir, paradeta a la cafeteria per donar inici al costum local de prendre te a la menta.


11:30 Medersa Ben Youssef
Increíble exemple d’arquitectura islàmica, que podem visitar amb tota tranquilitat degut als pocs visitants que hi ha.


12:15 Kouba el Bayidin
Just al costat dels dos anteriors monuments. Petit en tamany, però un gran exemple d’art almoràvid, l’únic que en queda a Marrakech, de fet. És temps de roses i, a més, és el dia de Sant Jordi. Més amunt he posat una foto de la meva rosa d’aquest any.


13:30 Dinar a Chez Chegrouni (Djemaa el Fna)
Tornem cap a la plaça pel souk i ens adonem que hi ha moltes botigues tancades i, d’altres, amb un pal atravessat a l’entrada: és l’hora de l’oració del divendres. A la terrassa de dalt fa força calor, però les vistes compensen. El menjar és molt bo: tajine de kofta amb ous i tomàquet, un couscous de verdures i una aigua. Total 110 DH.


14:30 Migdiada obligatòria al riad
Qualsevol em fa dormir a mi amb aquestes emocions! Me’n vaig a la terrassa a escriure i llegir una estona…els timbals i trompetes dels encantadors de serps de la plaça es senten de lluny…es pot veure la Koutubia. Flipo i torno a flipar amb la neteja del riad, fins i tot planxen la vora dels llençols un cop han fet el llit…


16:00 Kosy Bar
Passejant per la rue Riad Zitoun el Kdim anem fins la Place des Ferblantiers, on hi ha un munt de tallers on fabriquen làmpares. A la guia recomanava el Kosy Bar i, veient el lloc tan increíble on està, ens decidim de pujar a la terrassa. És una mena de “Budha Bar” marrakchi…unes vistes espectaculars a la muralla i la place des Ferblantiers…un servei pèsim…un te a la menta mediocre…i 60 DH per dos tes a la menta. De vegades es guanya i d’altres es perd…


17:00 Intentem visitar el Palais el Badi.
Tot i que a la guia i la web diu que tanquen a les 17:30, ja era tancat. Canvi de plans.


17:15 Tombes saadianes
Arribem pels pèls, que ja tancaven, i entrem pel passadís d’accés tan curiós. Entenem perquè durants segles ningú no les trobés. Un cop a dins és com un oasi de pau, amb uns jardins ben cuidats amb moltes parelles joves.


18:00 La Koutubia
És divendres i els jardins estan plens de famílies i parelletes. Fem les fotos de rigor des de l’exterior, ja que no podem entrar a la mesquita en no ésser musulmans.


19:00 Dar Cherifa
Tot passejant pel souk mouassine, anem a parar a aquesta gran casa restaurada que funciona com a galeria d’art alternativa. Tenen un petit café al pati.


21:00 Sopar al 81
Agosarats en som, eh! O descerebrats… Mengem pa, harissa, calamars i couscous amb salsitges per 100DH. La nostra aventura a les paradetes s’ha acabat amb una mena de bola a l’estómac… durant unes hores. Fem un suc de taronja i anem a llegir una estoneta a la terrassa del riad.


24.04.10 Dissabte
08:00 Esmorzar amb abelles (part II)
La nostra teoria de pujar a esmorzar abans per evitar les abelles tampoc ha funcionat. Baixem amb la safata a esmorzar al pati. Quina pau.


09:00 Dilema amb les excursions
La idea inicial era fer una excursió a Essaouria demà…però la mandra és superior a nosaltres perquè significa perdre un parell d’hores per la tarda per anar a comprar els bitllets de l’autobus i llevar-nos demà a les 06:00 per estar tot el dia a fora i tornar sobres les 20:30. Com a gran excepció en els nostres viatges, hem optat per descansar.
El guia de l’hotel ens ofereix una excursió a la vall d’Ourika, passant per un poble bereber. El preu és raonable, uns 1000DH, però no ens veiem capaços d’aguantar aquest xaval tot el dia…rarets que som.


09:30 Palais Bahia + El Badi + Dar si Said
El palau de la Bahia és un edifici fantàstic, amb uns sostres de fusta esplèndids, uns espais exteriors molt agradables, però molt descuidat, una llàstima. Es visita en poc més de mitja hora.
El Badi és un gran buit emmurallat, les restes del que fou un gran palau. Malgrat això, té màgia. Pujar a les muralles i veure la ciutat i tots els nius de cigonyes ja justifica l’entrada. Es paga una entrada a part per veure el Minbar de la Koutubia, que és bonic però no sembla el lloc més adequat on exposar-lo.
Dar si Said és un antic palau que funciona com a museu d’art bereber i marroquina en general. Com sempre, manca molt de manteniment, senyalització i criteri en l’exposició de les peces. Però s’ha de reconèixer que ja estàvem una mica saturats.
La casa Tisikwin la deixem per una altra ocasió.


11:30 Café de France
Te a la menta a la terrassa, veient la plaça, que sempre és un espectacle. Aquesta vegada hem vist com una grua s’emporta un cotxe “mal aparcat”. La qüestió seria saber com ha distingit quin dels molts cotxes era el que estava “mal aparcat”, perquè des de la nostra òptica, ho estaven tots… Hem iniciat la “febre consumista” comprant una serp de fusta pel nostre fill i dues xilabes d’estiu de nena.


14:00 Dinar al Toubkal (Djemaa el Fna)
El lloc és molt senzill i barat, unes taules de plàstic en planta baixa a nivell de la plaça, però fan el millor tajine de pollastre, patates i olives que hem provat. També una sopa marroquina, un pa boníssim, un plat combinat de brotxetes de kofta, arròs i patates, i de postre 2 iogurts. Tot per 80 DH.


15:30 Migdiada obligatòria


18:00 Un xupito de regateig i Cafè de les Espècies
Després de fer un fantàstic gelat de regalèssia a la rue Agnaou, hem anat al souk a comprar algunes cosetes. Això del regateig pot ser un pal o un plaer, depèn de l’humor que portis. Després de comprar uns gorros, hem anat a veure la posta de sol al cafè de les Espècies, un luxe de lloc per passar-hi hores.


21.00 Sopar a la Pizzeria Venezia
Si necessites sortir una mica del tajine+couscous, aquesta pizzeria és una opció fantàstica i molt a prop de la plaça. És a la planta superior de l’Hotel Islane, a l’avinguda Mohammed V just davant de la Koutubia, no té pèrdua. Les pizzes, molt bones i el preu molt raonable: una amanida, una calzone, una pizza siciliana i una aigua per 175 DH. Una volta per la plaça de nit, i a descansar.


25.04.10 Diumenge
09:30 L’experiència és un grau
Ens demanem l’esmorzar directament al pati, i ens deixem la fantàstica terrassa per altres moments del dia.


11.00 Souk dels tintorers
Passeig per la rue mouassine fins el barri dels tintorers. Els tallers no estan molt a la vista, però només cal que et quedis parat al carrer un moment i de seguida t’ofereixen d’acompanyar-te a veure’n algun. Són una font inesgotable de fotos, sobretot pel numeret que acabes fent amb el mocador que s’ofereixen a posar-te com un autèntic bereber. Després et porten a la típica botiga de mocadors, els diem que no en comprarem cap, però que igualment els donem una petita propina (10DH) per la visita, que ha estat molt agradable. El nostre guia improvisat ens diu que la propina millor li donem al tintorer, que és qui realment està treballant, que ell només es dedica a vendre mocadors. Ens emportem d’aquest país una càlida opinió de la seva gent, de veritat.


12:30 Café Argana
Llimonada i gelat acompanyats de molts locals. Seguim intentant esbrinar a quina hora comencen a muntar les paradetes de la plaça. Ho hem intentat a les 18:00 i a les 17:00 i ja estaven muntades… Avui a les 16:00h farem un altre intent, a veure si hi ha sort.


13:30 Dinar al Toubkal
Aquest lloc enganxa, tot i que és just un esglaó per sobre de les paradetes de la plaça, de cutre. Però el menjar és molt bo, i millor no fixar-te massa en la cuina.


15:00 Migdiada obligatòria


18:00 Escapada a Guéliz
És a dir, la zona nova de la ciutat. No ens podíem quedar sense veure què hi ha “fora muralles”. Hi anem en taxi i fem un passeig… em sembla que no hi estarem gaire estona, per aquí. Edificis nous, cadenes hoteleres, blocs d’apartaments, Zara, McDonalds…En fi, seiem en una terrassa a fer un mos. Tornem a peu cap a la medina (uns 20 minuts per l’avinguda Mohammed V) i el passeig es fa molt agradable i entretingut.


21:00 Uns dàtils
Els comprem a les paradetes de fruits secs de la plaça…frescos i enormes…cars. Ens n’anem al riad a descansar.


26.04.10 Dilluns
10:00 Esmorzar al pati i sense abelles


11:00 Compres
Avui “toca” comprar alguns regalets i alguns petits capricis. A més, el meu company pot morir si no s’està una bona estona regatejant…
Anem al taller d’uns sabaters, on veiem com fan unes sandàlies molt boniques i en comprem dos parells per regalar a les nostres mares, que per alguna cosa han estat fent de cangurs aquests dies....


14:00 Ni dinem
Un fantàstic suc de canya i uns pastissets….i continuem amb el regateig. Esgotador, però molt divertit. Paradeta en un cibercafè per confirmar els vols de tornada, perquè amb l’erupció del volcà a Islàndia…la cosa crema.


16:00 Cafè Glacier
Finalment, el darrer dia, logrem veure el fantàstic espectacle del muntatge de les paradetes de Djemaa el Fna. En una hora ho munten gairebé tot. És impressionant veure com comencen a aparèixer carrets metàl•lics estirats per nois i els transformen en les paradetes del menjar, amb les seves brases, taules i bancs.


18:00 La Serp
El meu company es surt amb la seva i ens acabem apropant a un grup d’encantadors de serps, se’n posa una al coll i li faig la foto commemorativa (des de lluny i amb el zoom, que a mi aquests bitxos no em molen gens). Però era més perillós l’encantador que la pobreta serp…el tio demanava més i més propina, però em sembla que 10DH per una foto és suficient.


20:00 Ai, ja s’acaba això!
Un parell de voltes més per tot el souk…un sopar rapidet i una bona estona a la terrasa a acabar d’empapar-nos amb les llums, els sorolls i els colors de Marrakech, que encara els tenim presents.


27.04.10 Dimarts
05:30 Ring
Ens llevem i sortim cap a l’aeroport en taxi, que a aquesta hora no hi ha gaire opcions. A l’aeroport tampoc hi ha moltes opcions d’esmorzar.


07:00 RAK-MAD
Vol amb Ryanair cap a Madrid. Paradeta a la T2 per dinar i poca cosa més.


13:00-14:00 MAD-GIR
Tornem a casa. Fins la propera. Ens emportem molta nostàlgia.Índex Marrakech sense nens

01 Dades útils
02 Itinerari per una visita amb molta calma
03 Despeses i compres8 comentaris:

 1. Bertika!
  és com retornar a la meva primera visita a Marrakech jajaja...bé, totes juntes en una....llegeixo i penso

  - Esmorzar amb abelles...a la primavera, estiu....i fins a quan els dàtils estan madurs al setembre...els hi tinc panic, i ells, els marroquins, les aparten amb suavitat sense immutar-se....mira, se'm posa la pell de gallina d'imaginar-m'ho..

  - Després de tres anys, he aconseguit visitar El Badi, per primera vegada...sempre el trobava tancat o en obres...finalment el vaig poder veure en una estraña setmana de pluja i diluvi en Marrakech.....
  Les primeres vegades també em va passar amb el Palais Bahia...i bé, les tombes saadianes ni les vaig trobar, crec que les vaig visitar en el meu 5è viatge a Marraqueix (i em van agradar, sobretot pel jardins, els ocellets i la tranquil·litat (no se sentien els claxons)....crec que sempre he arribat tard a molts llocs...encara no he pogut visitar la Madrassa Ben Yousef o el museu de la ciutat...crec que és que el meu ritme d'horaris es diferent al marraqchi, entre que estic de vacances i se'm fa estrany que no tanquin a les 20h com a Barcelona....

  - El Toubkal a la plaça....a mi també m'agrada...és senzill i casolà, el menjar és bo i barat, com l'Oskar, a la rue de la Poste, i el de pollastres a l'ast que hi ha al final de la rue du Prince, davant de la parada de Grand Taxis....

  - I solets vareu trobar el barri dels tintorers? ostres, crec que és el què més ens ha costat de trobar (i fins i tot anant amb companyia de marroquins)....i recordo molt interessant tot el procés que ens van explicar, però també el mareig per les vasques incontrolables de la catimpenta que feia....aix....

  - A la propera: un suc d'alvocat al carrer que porta a la Mellah, alli hi ha una petita pastisseria ple de parelles....I un dinaret al Dar Mimoun, a la rue Riad Zitoun....pollastre amb tomaquet, mel, canyella i ametlles...

  M'encanta tenir temps per llegir els teus posts tranquil·lament, no havia tingut temps de fer-ho amb deteniment abans :)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Lux,

   Aquesta va ser la meva primera visita a la ciutat i des d'aleshores... hi he anat tant com he pogut...

   Et contesto...

   - El tema de les abelles, ho reconeixo, el vaig superant. Fa poc hi vaig ser amb la meva mare i, realment, em vaig adonar que a ella li afectaven molt més que a mi.

   - Que no has vist la Medersaaaaaaaaaa???? Ui, ui, ui... Això ho has de resoldre... Potser és per deformació professional, però a mi em va semblar absolutament extgraordinària, el millor a nivell arquitectònic de la ciutat... El Museu és més prescindible, però si compres l'entrada combinada surt molt a compte i val la pena ni que sigui per veure la sala amb la gran làmpara, és com treta directament d' "encuentros en la tercera fase".

   - Veig que ens movem pel mateix tipus de locals... deu ser la crisi, jeje. A mi, de fet, m'agrada molt més barrejar-me que acabar en restaurants massa estirants. A més, anant amb nens és molt més senzill, fins i tot et diria que et tracten millor.

   - Crec que estàs confonent el barri dels tintorers amb el dels curtidors, que no hem vist (ni hi tinc cap interès, de fet). El barri dels curtidors de Fes és el més impactant i, com ja saps, Fes i jo tenim una extranya relació i això em provoca que aquests temes de les curtidories no m'entusiasmin.

   - M'apunto això del suc d'alvocats i Dar Mimoun... Ja t'explicaré, al març hi intentaré passar.

   M'encanten els teus comentaris.

   SAlut!!

   Elimina
 2. Ostres, completament d'acord!!!! he confos curtidors amb tintorers!!!! ups!!! però em sembla que tampoc sabria trobar el dels tintorers....

  Ho se, però és que hi ha més gent que li passa lo de Fes...fins i tot marroquins que em diuen que si vull veure una ciutat imperial que vagi a Meknes que Fes no cal....

  Ho se ho se, Medersa pendent!!! al novembre hi tenia que anar, però va ploure cada dia, i allí això significa que les clavagueres no absorveixin l'aigua i resulta bastant dificil passejar.... així que em vaig conformar amb el Badi, que ara està tot ben restaurat....en dues setmanes hi torno, però hem decidit que no ens quedarem a RAK, sinó que anirem a Essaouira a passar fred (i quin fred al gener!) però allò és pau i relax absolut....i peeeeix boooo i barat!
  Inchallah ben aviat pugui visitar-la, que he vist les fotos i impressiona de veritat!!!!

  Salut :)

  ResponElimina
 3. Hola Lux,

  Trobar els tintorers és fàcil, puges pel souk des de Jmaa-el-Fnaa per la rue Mouassine (on hi ha la Fnaque Bereber). Quan arribes a la mesquita, hi ha una font al darrera, és per aquella zona. NOmés cal posar cara de guiri i t'hi acompanyen en un aclucar d'ulls, jeje.

  Meknès, m'encanta. Simplement.

  No estic d'acord amb tu! Essaouira ha de ser fantàstic també a l'hivern... És un lloc al que sempre que puc hi vaig i, sobretot, m'encanta la platja del Sidi Kaouki, uns 30 km cap al sud.

  Salut!!

  ResponElimina
 4. jajajaja, mira, serà el quart hivern que per aquestes dates (gener-febrer) vaig a Essaouira... perquè m'encanta aquesta ciutat (i Sidi Kaouki ;)), i perque ens encaaaaanta menjar peix bo...perquè, a més, hi ha poca gent i no les marees de l'estiu, i perquè igualment el sol brilla sempre molt intensament....peroooo.... fa MOLT fred.... i quan dic molt, és mooooolt!!!!!

  L'any passat, per exemple, em vaig posar tota la roba que duia a sobre, capes i capes...tinc una foto en que només se'm veuen els ulls...va ser una mica dur...al carrer feia aquell vent que talla (pensa que no hi va haver peix fresc en els 4 dies que vaig ser-hi perquè per culpa del vent els pescadors no havien pogut sortir a treballar)....i a dins de la casa que havíem llogat, doncs com la majoria de cases marroquines, no estava preparada pel fred, i calia sumar-hi la humitat propia de la ciutat....recordo arrossegar l'estufa de gas per totes les habitacions cada cop que em movia, jajaja

  ResponElimina
  Respostes
  1. Quin horror... el meu company es moriria, tant fredolic com és! JO, insisteixo, hi aniria igualment molt de gust... M'encanten els llocs de platja a l'hivern i.... molt poc a l'estiu. Per mi el Marroc és un lloc ideal on anar a la platja, perquè si em quedo estirada a la tovallola completament vestida ningú em mira com si fos rareta, jeje.

   Elimina
 5. Hola, bertika,
  Enhorabona pel blog!!
  Estic llegint amb molt interés tot aquest planning tant detallat.
  Salutacions

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Gladys,
   Moltes gracies per l'elogi :)
   El planning, realment, és molt detallat... potser massa, jeje. Però va ser una primera presa de contacte amb la ciutat i vam tenir molt de temps. Ara aquestes visites, quan hi vaig acompanyada d'algú que no coneix la ciutat, les faig en menys d'un dia ;-)
   Qualsevol dubte, pregunta!!
   SAlut!!

   Elimina

Cada comentari és un motiu més per continuar amb aquest bloc. Siguin benvinguts!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...