Sant Quintí de Mediona. Cercavila de diumenge de Festa Major

A Sant Quintí de Mediona tenen una Festa Major que Déu-n'hi-do!!!

És sorprenent, i emocionant, veure com un poble de 2000 i escaig habitants té tant d'interès en mantenir grups folclòrics locals, però d'un folclore nostrat que converteix la cercavila del diumenge en una representació i un exemple de la voluntat de preservar aquestes representacions amb noves generacions que també hi posen moltes ganes en la cercavila del dilluns per la tarda, que és el dia de la Festa Major dels Petits.

I quan dic "folclore" ho dic amb la boca ben petita perquè interiorment tinc la sensació que em refereixo a la Lola Flores, la Pantoja o a qualsevol d'aquesta faràndula de la transició....i res més lluny. Però tampoc sé com dir-ne...potser seria millor dir "tradició" i punt.

Els trabucaires del ball d'en Serrallonga
Aquest any vam fer una mica tard (els nens no acabaven d'arrencar per sortir de casa...) i quan vam arribar el drac i els diables ja havien passat... de manera que els vam haver de retrobar més tard, perquè el nostre fill no perdona!

Vam arribar just a temps de veure els Trabucaires del Ball d'en Serrallonga, un grup de joves que, després d'un segle, han recuperat aquesta tradició del municipi que sembla que data dels voltants de 1906. Deixo el seu enllaç al Facebook per saber-ne més i donar-los suport.

Immediatament deprés passen els gegants i els capgrossos (o nans). Està clar que aquest any ens hem situat en un bon lloc: a la cantonada entre el carrer Weyler i el carrer de Sant Antoni es té una panoràmica perfecta i, a més, tots els grups aprofiten aquest punt per fer les seves representacions i danses. No ens n'hem perdut ni un detall!!! Els nens miren amb la boca oberta i, quan ens descuidem, el nostre fill corre entre les cames de la gent a buscar les restes dels petards dels diables...

La geganta
El gegant

 De seguida passen els Bastoners, seguidors del tradicional ball de bastons de Catalunya. Sempre m'ha meravellat aquest ball, produïnt-me una tensió terrible només de pensar com deu ser de dolorós un cop als dits amb aqueslls bastons... sobretot quan ningú es queixa però veus que algú surt corrent cap al bar més proper per demanar gel... Aprofito també per deixar el seu link al Facebook.

En el cas dels bastoners, em sembla de justícia posar un vídeo més que no pas una foto.


Les següents són el grup de Panderetes, que amb els seus picarols a les cames i els seus vestits típics, recuperen aquesta tradició i, alhora, es converteixen en el referent del que voldríem que fessin les nostres nenes en aquesta festa major...és que són tan mones les nenes petites vestides de pandereta...que no hi ha iaia que s'hi resisteixi.



El grup de timbalers de Sant Quintí, Els SQandol,  amb la seva batucada posen marxa, i molta, a la darrera part d'aquesta cercavila, seguits de la Banda, que agrada molt als més grans. No he estat capaç de trobar cap vídeo en condicions per penjar-lo.... tots surten mooooooolt moguts!!

SQandol, els timbalers.

I quan ja han passat tots....correm cap al cap de la cercavila, a la Plaça d'Enric Prat de la Riba... a veure els dracs, el local i el de Reus, que, acomapanyats del Ball de Diables, fan sempre un espectacle digne de veure.
El drac
Per veure'n alguns videos "en acció", millor mireu aquest enllaç a YouTube.
Els diables de Sant Quintí de Mediona

Com em va dir aquest any el nét de Cal Mosca parlant del correfoc bestial d'uns dies enrera ..."Si no ha caigut aquest any la plaça, no caurà mai" ... i això resumeix la passió d'aquest poble per la pólvora!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cada comentari és un motiu més per continuar amb aquest bloc. Siguin benvinguts!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...