Fez 2010. 02 Dades útils

En aquesta ocasió vam comprar els bitllets només 15 dies abans i en un moment en el qual estava força enfeinada, fet que va suposar que fos una de les escapades que menys m’he preparat i documentat. Anava carregada d’idees pre-concebudes que van anar caient a mesura que caminava per la medina, de manera que a continuació poso tota la informació de la qual disposava i la que vaig aprendre durant l’estada per si pot resultar d’utilitat.


Aspecte dels cartells indicadors a la medina



Preparació del viatge

Webs útils


Trip advisor és sempre el meu punt de partida a l’hora de cercar allotjament i, sobretot, les opinions de viatgers i les seves fotos són el que normalment em fa decidir.

Del portal LosViajeros he tret, com sempre, un percentatge molt elevat de la informació que necessitava però, sobretot, m’ha servit per a resoldre dubtes concrets. Concretament en el cas d’aquesta escapada a Fez els fils que més he consultat han estat els següents: Foro alojamiento FEZ i Foro Fez.

En aquest mateix portal el directori d’enllaços de Marroc preparat per Agni_Magni és un punt de partida excel·lent per a començar a cercar informació.

Al blog Fez-guide hi ha reportatges de l'actualitat més cool a Fez, molt curiós de tafanejar-hi una estona. 


El glamour portat a l'extrem...
Cartografia

Cartografiar la medina de Fez deu ser gairebé impossible. Nosaltres ens vam guiar força bé amb algunes fotos de satèl·lit impreses i amb els següents plànols trets de la xarxa:

Plànol a la web de Fez-riads possiblement el millor que es pugui trobar. Nosaltres el vam portar imprès en un DIN-A3 i va ser la millor guia (el qual no significa en absolut que no ens perdéssim…).

Plànols de Fez i Meknès amb possibilitat d'imprimir-los per portar a mà, amb bona resolució i força detallats.

Web d'itineraris en cotxe i cartografia viària molt interessant, hi ha simuladors de recorreguts amb distàncies quilomètriques, despesa en carburant, peatges, etc.


Caos circulatori als carrers de Fes-el-Bali


Pàgines personals de viatgers

Viajar por Marruecos : blog personal de Fernando Muñoz, de referència per a qualsevol que es disposi a viatjar al Marroc amb moltíssima informació ordenada per categories i amb links i reflexions molt interessants.

El Diwan, el blog personal d’una canària enamorada del món islàmic i que és una referència obligada tant per les innombrables fonts d’informació que hi cita com per les magnífiques fotos que hi publica.

Diari “Cuatro días en FEZ que me parecieron diez” publicat al portal LosViajeros per l’usuari Satis amb el que vaig riure molt i també em va ajudar d’una manera molt amena a situar-me una miqueta en l’univers que envolta la medina de Fez i les seves dinàmiques.

Guies de viatge



GUIA LONELY PLANET
Autor: VVAA
Editorial: Planeta
ISBN: 9788408069256


Comentaris: Per aquest viatge vam utilitzar fonamentalment aquesta guia. El criteri de valoració de restaurants coincideix amb el nostre però el dels hotels ens encaixa menys. Els plànols, malgrat que són d’una simplicitat aclaparadora, resulten pràctics sobretot per la situació exacta dels punts d’interès (allotjament, restaurants, monuments, etc.).

FEZ ENCOUNTER
Autor: Virginia Maxwell i Helen Ranger
Col·lecció: Encounter
Editorial: Lonely Planet Publications
ISBN: 9781741792584
Idioma: Anglès

Comentaris: Aquesta guia la vaig descobrir tard, però hi ha una bona colla d’entrevistes interessants que aprofundeixen més enllà del que usualment hi fan les guies de viatge. L’autora és qui s’ocupa de la web www.fez-riads.com, que més endavant esmento en l’apartat relacionat amb l’allotjament, una gran coneixedora de la ciutat i de la medina en concret.

Llibres de lectura


LA CASA DE LA ARAÑA
Paul Bowles
http://www.paulbowles.org/
Col·lecció Últimos Clásicos
Ed. Debate

Comentari: En una magnífica ambientació de la ciutat de Fez i els seus habitants a mitjans dels anys 50, Paul Bowles en aquesta novela “gens clarificadora”, tal com es diu en el pròleg, i amagat darrera la figura del protagonista, planteja problemes, situacions i descripcions, però de cap manera ens ho posa gens fàcil als lectors, que hem d’explorar al voltant del protagonista i, per què no, en el nostre propi interior per trobar-ne les respostes (Veure més…).


Fatima Mernissi
http://www.mernissi.net/
Col·lecció Los Narradores
Ed. El Aleph

Comentaris: L'autora, professora de la Universitat de Rabat i llicenciada a la Sorbonne, relatada autobiogràficament els primers anys de la seva infantesa en un harem a la medina de Fez. Els capítols transporten al lector a una realitat contemporània a la Segona Guerra Mundial i a la vida domèstica d'un harem domèstic i a les seves dinàmiques quotidiones. Molt interessant penetrar en els pensaments de la nena que comença a qüestionar el seu entorn. (Veure més…).

Mitjans de transport

Vols, visats i transport des de l’aeroport

En aquesta ocasió vam decidir no deixar el cotxe a l’aeroport de Girona i vam provar l’autobús llançadera que fa aquest servei entre l’estació del Nord de Barcelona fins a la porta de la terminal de l’aeroport de Girona. I va ser un èxit. Aquesta línia l’opera Sagalés sota la marca Barcelona Bus, que surt amb una freqüència de mitja hora i que els seus horaris van en funció dels vols de Ryanair. Només cal entrar a la seva web, mirar el vol que agafaràs i t’indiquen quin és l’autobús que ho enllaça. Els bitllets es poden comprar anticipadament fins dos dies abans de la sortida i, si no, a la guixeta que hi ha només entrar a l’estació. Els bitllets ens van costar 21€ per persona l’anada i tornada i el trajecte va durar poc més d’una hora.

Per la informació que tinc, ara mateix, l’única companyia que vola sense escales a Fez des de Catalunya és Ryanair i actualment ho fa des de l’aeroport de Girona.

Són exactament dues hores de vol i quan arribes cal afegir aproximadament una hora als tràmits d’estrangeria. No és necessari visat per entrar i sortir d’aquest país, però l’estança màxima és de 3 mesos.

L’aeroport de Sais és a uns 15 km. de la ciutat i el trajecte es pot fer en taxi o en bus: només sortir de la terminal ja et trobes un cartell on explicita clarament aquestes dues opcions, els seus preus i una fletxa cap a on cal dirigir-se.

Cartell a la sortida de l'aeroport
Si hom es decideix pel taxi, aquest trajecte té un preu estipulat de 120 DH per vehicle (no pas per persona, eh!). Per tant, és un opció raonable si aneu en grup, ja que en aquests mercedes blancs anomenats “grand taxi” hi podeu entrar 4 ocupants més el conductor. El trajecte de tornada, des de la ciutat a l’aeroport, té estipulat, també, el mateix preu.

Nosaltres ja teníem clar que utilitzaríem el bus número 16 per diversos motius. El primer d’ells és l’econòmic, és clar, perquè el trajecte fins l’estació de trens a la Ville Nouvelle costa 20 DH per persona. El segon motiu, i més important, és que ens agrada arribar a les ciutat d’una manera més planera, envoltats de la gent que hi viu. Anar amb taxi és molt còmode, i si haguéssim anat amb els nens l’hauríem utilitzat, però el trajecte és com “teletransportar-se” de l’aeroport a una zona propera a l’hotel… i es perd una part de l’encant de descobrir nous llocs.

El misteriós bitllet a 20dh l'anada... i 3,4dh la tornada
El trajecte de tornada, amb el mateix bus 16, extranyament, té un preu de 3,4 DH per persona. No sabem quina és la raó real d’aquesta diferència de preu en el mateix trajecte però en diferent sentit, però vam suposar que era degut a que des de l’aeroport hi havia molta més probabilitat que fos utilitzat pels turistes (amb més capacitat econòmica) que no pas en el sentit invers, amb molta més dificultat de trobar la parada del bus.

Val a dir que, tant a l’anada com a la tornada, érem els únics extrangers de tot el bus i que va resultar d’allò més entretingut.

Autobusos


L'aspecte que tenen els busos
No vam utilitzar més autobusos de línia més enllà del que enllaça l’aeroport amb l’estació de trens a la Ville Nouvelle (num. 16), però les informacions que tenia sobre algunes de les línies que em podien ésser útils eren les següents:

n°3 groc: Bab Ftouh-Place de la Résistance (3DH)
n°3 blanc: Bab Ftouh-Train station (3DH)
n°10: Bab Guissa-Bab Boujeloud-Train station. (3DH)
n°19: Place Rsif-Train station. (3DH)
n°16: sortint aeroport a la dreta, fins estació trens, cada hora (20 DH)

Trens

La web oficial de la companyia nacional de trens és ONCF i hi ha un simulador d’horaris i tarifes molt útil.

Vam utilitzar el tren per anar a Meknes i va suposar un gran encert: els trens són ràpids, nets, econòmics i força moderns. L’estació de Fez és com qualsevol estació que poguem tenir per aquí i no suposa cap mena de problema orientar-s’hi.



Taxis

A Fez en podem distingir de dos tipus:


Petit taxi a Fez
Grand taxi: són mercedes grans de color blanc que fan trajectes llargs, normalment entre ciutats o cap a l’aeroport.

Petit taxi: són utilitaris petits (tipus Fiat Uno o Peugeot 205) de color vermell amb una curiosa baca al damunt on hi posa “petit taxi” amb lletres blanques. De vegades posen el taxímetre (surt més econòmic i val la pena insistir-hi) i d’altres no. De l’estació de trens a la medina val uns 10 DH.





Petit taxi a Meknes
Meknes vam utilitzar dos petit taxi, que en aquesta ciutat són de color blau cel. El tema del taxímetre, igual que a Fez, val la pena insistir perquè resulta més econòmic. Si no s’aconsegueix, a nosaltres el trajecte entre l’estació i la Place El-Hedim ens va costar 20 DH a l’anada “negociant” i 12,5 DH a la tornada utilitzant taxímetre.


Canvi de moneda

El canvi estava a 11,04 DH per 1€. Vam pecar de prudents i únicament vam canviar en un banc de l’aeroport més diners dels que realment van necessitar i, en tornar, vam tornar a canviar en el mateix banc. Sense sorpreses.

Els pagaments amb tarjeta de crèdit no són habituals i és difícil trobar llocs on les acceptin, pel qual tots els pagaments els vam fer en efectiu.

Viatjar a un pais islàmic

Extret textualment de l’entrada corresponent al viatge a Marrakech: “El Marroc és un país islàmic i això defineix completament la seva vida i els seus costums. Les dones utilitzen shador, niqab i burka (poques) amb gran proporció, però tenen un gran respecte per les dones extrangeres. De fet, per tothom en general. El crit a l’oració des dels minarets forma part del paisatge i defineix les parts del dia.

En general acostumen a ser una mica pesats i tendeixen a apropar-se’t força amb la intenció de vendre’t quelcom. Malgrat això, amb un NO, gràcies (la, shukran), és suficient. Respecte d’altres països àrabs, la seva insistència era menor.

La frase que més sentireu és: La prisa mata. I ells l’apliquen 100% en tot. Impossible esmorzar ràpid, ni fer el te ràpid, ni comprar, ni dinar,…res de res. “




El que ha quedat pendent

En aquesta ocasió el que més em penedeixo, a part de no haver anat a les curtidories (ja ho sé…no cal que ningú digui res…ni pregunti per què no hi vaig anar…) és no haver anat a un hammam tradicional. Alejandrom, un usuari del forum LosViajeros i afincat a fes des de fa 3 anys, em va orientar molt en aquest tema. Deixo referència dels dos que tenia sel·leccionats i que no vaig tenir ocasió de visitar.

Hammam Mernisi. Sembla ser el més net i el millor dels dos hammams situats a prop de Bab Boujeloud, a Talaa Seghira.
Preu: 5 DH.
Obert: diàriament dones del migdia a 6:00 pm; homes de 6:00 a 10:00 pm.

Hamman Ain Azleten (14, TalaaKebira, AinAzleten): els locals l’anomenen "Bou Souifa" i està situat just davant de les escales que van a l’aparcament de Ain Azleten, a la Talaa Kebira.
Obert: homes de 6.00 a 12.00 y de 20.30 a 23.00; dones de 12.00 a 20.30)
Preu: 40 dirhams (3,50 euros)


Les dues properes entrades les dedicarem a una extensa explicació sobre gastronomia i allotjament.


2 comentaris:

  1. Una entrada a consultar segur quan visitem el Marroc. Com sempre, amb un munt de dades útils per a prepara el viatge.

    I boníssima la foto de les babutxes de Louis Vuitton i de Burberrys!!!! jajaja

    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Hola Lourdes!

    A tu que tan t'agrada turquia, crec que el marroc també et podria agradar.

    La foto de les babutxes és molt curiosa, també en vam fer altres amb babutxes del barça, del madrid, de l'atlètic de madrid, etc. Realment aquest país és molt fotogènic!

    Una forta abraçada!

    ResponElimina

Cada comentari és un motiu més per continuar amb aquest bloc. Siguin benvinguts!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...