Dia 7 Chaouen - Azrou
Distància: 399 km
Chaouen des de l'Av. Ras el Maa |
Sabeu que sóc, en certa manera, una mica fetitxista en la manera en
què arribo per primera vegada als llocs, us ho vaig explicar en
l'inici d'aquesta entrada. Per a mi és important la primera
imatge, les primeres sensacions i, ho reconeixo, sóc molt afortunada
en aquest aspecte perquè l'atzar m'ha proporcionat magnífiques primeres
impressions. Així, malgrat que Chaouen de nit és un plaer, tenia molt clar que
volia que els meus pares ho coneguessin a primera hora del matí, tal com ho vam
fer nosaltres amb els nens la
primera vegada que hi vam anar.
Carrers de la medina de Chaouen a primera hora |
A Chaouen, si hi aneu amb cotxe, teniu dos llocs on aparcar per
visitar la medina: davant de l'hotel Parador al bell mig de la medina i al
costat de la plaça Utta el-Hammam o a
l'aparcament que hi ha en direcció a Ras-el-Maa i entrar a la medina per la
porta de Bab al-Ansar (o Bab Onsar).
Aquesta segona és l'opció que més ens agrada. En tots dos aparcaments cal fer
un petit pagament al guardià (5dh) que us esperarà amb la seva inconfusible armilla
reflectant.
Chaouen es situa en la vessant d'una muntanya i si per alguna cosa es caracteritza, a banda del singular color blau del qual tot està pintat, és per les seves barreres arquitectòniques. Si entreu per la porta de Bab el Ansar, situada topogràficament en la zona més alta, tot el que baixeu, ho haureu de pujar després. Si hi aneu amb canalla, és un bon moment per deixar el cotxet al cotxe i carregar-los en una motxilla. La primera impressió que tindreu serà el rierol (Ras-el-Maa) que, malgrat que la canalització de les aigües ha fet que desapareixi el salt d'aigua al qual fa referència el seu nom, resulta un indret molt agradable, refrescant i realment concorregut per la població local. S'hi situen els safareigs públics i, si a primera hora és possible veure-hi força senyores fent-hi la bugada, per la tarda es converteix en una zona on les famílies i, sobretot, els joves van a refrescar-s'hi. Hi ha un cafè molt "apanyat" que té una terrassa on fer una paradeta tècnica amb molt bones vistes sobre aquesta zona.
Tan bon punt hem entrat a la medina he vist a la cara dels meus pares
que allò seria un èxit: amb els carrers encara sense turistes i les botiguetes
a mig obrir s'hi respirava una pau i un silenci que convidava a passejar i
veure cada racó, cada porta, cada carreró pintat de blau. Si mirés l'arxiu de
fotografies, en la primera hora a Chaouen segur que vam batre rècords. Cal
reconèixer que, en certa manera, aquesta vil·la s'ha convertit en una mena de
parc temàtic per al turista espanyol principalment (no en l'extrem d'Asilah, afortunadament) i
que aquesta homogeneïtzació cromàtica no és absolutament natural però,
tanmateix, pel matí és quan hom hi pot veure la vida quotidiana més enllà dels
designis imposats pel reclam turístic. El nostre passeig ens va portar fins a
l'accés sud de la plaça Utta el Hammam, on vam parar a fer un te. El despertar
de la vida als comerços i les petites botigues de formatges i merceries del
barri de Souika van meravellar als meus pares. Després de la pausa-cafè, vam
aprofitar per fer força compres de souvenirs que en aquesta ciutat estan a bon
preu i s'hi troben cosetes interessants. Les meves compres preferides: el
formatge de cabra que hom pot trobar en el carrer principal que descendeix cap
al barri de Souika, al sud de la plaça, sabons artesans que venen en una
meravellosa botiga situada al nord de la plaça, just davant de l'entrada del
famós restaurant Aladdin i els davantals de cotó a ratlles típics de la zona
que jo utilitzo com a estovalles. Sempre em penedeixo de no haver comprat més
formatge ni més sabons. La sessió de compres va ser tan intensa i tan plaent
que sortíem de Chaouen a quarts de dues, després d'unes gairebé quatre hores
d'haver-hi entrat. Sé que els meus pares s'han emportat un record molt especial
d'aquesta ciutat que, juntament amb Essaouira, són les dues preferides per ells
al Marroc (fet en què hi coincideixo). Només al meu pare li va quedar quelcom
"al tinter": no va poder tastar els cargols perquè la paradeta obre a
les set de la tarda. Crec que és suficient excusa com per tornar-hi, no?
La resta del dia havia de ser funcional: carretera i manta fins a
Azrou, on ens esperaven els fantàstics Jérôme i Fàtima a la Perle d'Azrou, un dels nostres
allotjaments favorits. Però l'atzar ens va portar una magnífica experiència en
forma de dinar. I és en aquest punt on recordo la meva mare i ja començo a
riure...
Si ets escrupulós, millor no vagis al Marroc o, almenys, no siguis
kamikaze i no vagis a l'aventura. Sempre que he anat sola amb la meva mare he
vigilat amb els llocs on la portava a menjar perquè, tot i que sé que mai em
diria res, ella patiria. Així, quan ja havíem passat per Ouezzane i eren les
tres passades, vam decidir de buscar un lloc on parar a dinar. Les benzineres
són sempre una molt bona opció (això ja us ho explico més avall en la secció de Tips) i vam parar en la única
d'aquell tram de carretera, que era molt gran i amb força cotxes parats.
Situació estàndard: benzinera, cafè amb taules plenes d'homes asseguts mirant
el devenir de la carretera i un restaurant. Seiem al restaurant. Ens mirem amb
el meu marit i comencem a riure. Canviem a la meva mare de lloc a la taula,
just per situar-la d'esquena a la cuina i a les graelles. A tot això, el meu
pare com un peix a l'aigua: no es va perdre detall del procés de compra de la
carn a la carnisseria, el triturat, la formació de les Keftes (hamburgueses) i
la seva cocció a la graella. A aquelles alçades la meva mare ja havia descobert
que havíem parat en un lloc "no gaire turístic" i, malgrat els
intents dels meus fills per despistar, vaig oferir-li de fer-se un entrepà amb
algunes llaunes de tonyina que teníem al cotxe. Tampoc us espanteu, eh! Ni el
lloc era brut ni hi passava res desagradable (a excepció dels lavabos...) sinó
que simplement tot el procés podria sorprendre a qui no ho hagi vist mai. A
més, tinc la teoria que el foc ho mata tot. Doncs no: tinc una mare que és una
campiona que mai deixa de sorprendre'm. No només va menjar, sinó que, fins i
tot, diria que va menjar amb gust. Ens van servir les keftes amb unes amanides,
molt de pa i ho vam acabar amb un te a la menta gegant, fet a la manera del Rif
amb un gran got de "cubata" i la menta al seu interior, els millors
tes del Marroc. I vam batre el rècord al dinar més barat: 185dh en total.
Arribàvem a Azrou a les 18:30 just per fer recerca d'una llibreria on poguéssim imprimir les targetes d'embarcament i posar a prova els estómacs dels meus fills amb uns gelats que havien patit trencaments de la cadena de congelació diverses vegades. El dia acabava amb un magnífic sopar (sempre diferent, original i amb propductes de la pròpia horta) i una estoneta de lectura al nostre allotjament de capçalera a la zona, una de les zones que més ens agraden al Marroc.
Tips de consells:
- Dinar en ruta: la primera manera de dinar en ruta i sense haver-ho previst consisteix en trobar un lloc a l'atzar on matar la gana i per això, al Marroc exactament igual que a casa nostra, quan vas de ruta i no saps on parar a menjar, els restaurants que hi ha a les benzineres poden ser una bona opció. A la xarxa principal de carreteres hi acostuma a haver grans benzineres (Afriquia, Ziz,...) que sempre estan acompanyades d'un cafè i d'un restaurant. L'oferta acostuma a ser similar en tots ells (tajine, truita, brotxetes, amanides,...) i els preus molt raonables. Personalment, els establiments d'aquest tipus que més m'agraden són aquells que tenen una rengla de tajines que s'estan coent al foc de les brases i que et serveixen just acabats de fer, una delícia amb una mica de pa.
- Dinar "inoblidable" en ruta: una altra manera de dinar en ruta, la que més ens agrada a nosaltres, és la que prioritza el producte que anem a buscar, perquè sabem que som capaços de dinar molt tard només per trobar-ne, perquè podem desviar-nos força quilòmetres només per menjar-ne, perquè sentim aquesta paraula i ens ve a l'instant una terrible salivera i l'estómac comença a rugir... Sí, senyors, parlo de la Kefta. Per explicar-ho d'una manera molt clara i entenedora la definiríem com a petites hamburgueses de carn picada de vedella que ens faran a la brasa i acompanyarem amb pa, amanida i fil-fil (una mena d'escalivada de pebrot picant). Però és molt més que això, és, de fet, un paradigma. Per què? Perquè representa tot allò que quan algú que ha anat de viatge al Marroc, en tornar, t'explica amb cara de fàstig: "tenen les vaques i els xais penjant d'uns ganxos a l'aire lliure plens de mosques!". Força cert, tanmateix, però que requereix d'algunes precisions. Tenen els animals que han sacrificat fa ben poques hores i que vendran durant el mateix dia perquè, si bé per una qüestió religiosa aquella carn l'endemà es podria considerar en certa manera "corrompuda", realment també cal tenir en compte que la major part de petites carnisseries no tenen neveres ni cambres. El tema de les mosques, no n'hi ha per tant. Però ningú us explicarà el plaer de veure com tallen la carn, la trituren davant teu, la barregen amb ceba i tomàquet i immediatament en fan les hamburgueses i les couen. És un procés que em meravella. Si teniu ocasió, no deixeu escapar l'oportunitat de fer-ho i heu de saber que la comanda es fa al pes, és a dir, que tu demanes un kilo de kefta i ja t'hi inclouran les amanides i el pa sense demanar-ho. La darrera vegada que vaig fixar-me en el preu anava a 110 dh el kilo de kefta. El paradigma i la "Meca" de la kefta és Oued Amlil i està meravellosament explicat al blog del meu amic Pablo, amb qui n'hem compartit moltes, però si us hi fixeu, veureu establiments d'aquesta mena dins de moltes petites poblacions que travessareu en cotxe.
- Despeses, compres o souvenirs: Per mi la diferència és molt clara. Les
Preciosa botiga de sabons a Chaouen |
T'agrada Xauen molt més que a mi, és evident :D
ResponEliminaSuposo que és normal, és un dels llocs més visitats del Marroc. En moltes enquestes i articles el posen en segon lloc, desprès d Marràqueix. Per això m'ha sorprès que digues que Asila és més turístic. Asila, en hivern, és molt més tranquil. De fet, no hi ha espanyols, ni catalans -ni un!-, que deixen d'anar a Xauen, i Asila se la salten molts.
També m'ha sorprès llegir que els souvenirs estan barats a Xauen. Si és el lloc més car del nord! Em refereixo a la ceràmica, els mandils... Però fins i tot els plàtans són més cars a Xauen. Cosa que, d'altra banda, també és normal, com a qualsevol lloc turístic, no?
Una abraçada! Quan torneu pel Marroc?
Hola Eva!
ResponEliminaEl que deia d'Asilah es que, en l'aspecte estètic, es un parc temàtic perque tot es tan blanc i tan polit que fa sospitar que es irreal. Efectivament, Asilah fora de temporada es desert, m'encanta ;-)
I el tema dels souvenirs, en la nostra ruta, Xaouen es el lloc mes barat... Esta clar que on hi ha turisme hi ha " inflació dels preus"...
Tornem per setmana Santa, a fer una ruta per l'alt atlas i el saghro.
Una abraçada!
És qüestió de gustos... Ei, ja ho teniu ací! Bon viatge. I si passeu per Tetuan, ja saps :D
ResponEliminaM'encanta que estigui desert, no m'agrada Asilah especialment...
EliminaFalta molt poquet, tots quatre en tenim ganes.
Malauradament la ruta no ens portarà tan al nord, pero quan passi algun dia per Tetuan, aviso!