Egipte 2010. 11 Despeses, compres i regateig

Finalment, hem recopilat les despeses que vam tenir agrupades per conceptes per tal de considerar-les com a referència. Val a dir que les despeses corresponents a bitllets, tranfers i allotjament no hi són incloses en tractar-se d’un regal pels meus pares.


Xuleta molt útil
Visats: 516 LE (73,72€)
El preu és de 15 dòlars per persona (nens i adults paguen exactament igual). Aquest és el preu de comprar el visat a l’oficina bancària de l’aeroport just abans de creuar el control de passaports. Si es compra a través de l’agència de viatges, la diversitat de preus és gran, i el sobrecost també.


Taxis + metro: 115 LE (17,65€)
Cal considerar que en tots els trajectes vam pujar els 6 i el conductor dins el mateix vehicle i, per tant, anàvem com en una llauna de sardines. Val a dir que en cap moment el taxista hi va mostrar desacord.

A Luxor qualsevol trajecte dins la ciutat en els típics taxis blaus i blancs familiars val 10 LE.

Els preus de referència per als trajectes a Cairo en els cutre-taxis de tota la vida van ser els següents:


Midan Tahrir – Khan Khalili: 10LE
Khan Khalili – El Azhar Park: 5 LE
El Azhar Park – Semiramis: 30 LE
Midan Tahrir – Ibn Tulun: 20 LE
Ibn Tulun – Khan Khalili: 15 LE

Menjar+beguda: 20,00€ + 4171LE (595,85€)
A les entrades corresponents a l'itinerari hi ha detallats els restaurants on vam anar, de preu mitjà-baix, a excepció del sopar al vaixell-restaurant, que va ser una bona estacada! També vam fer un munt de tes i refrescos a tota hora.

Cal comentar la diferència abismal de preu entre els restaurants destinats als turistes i els concorreguts habitualment pels locals i, realment, si he d’escollir, em quedo amb els segons perquè en els primers sempre acabes tenint la sensació que t’han donat gat per llebre, sobretot quan es tracta dels odiosos buffets.

En aquest destí una part important de la despesa se l’emporta l’aigua, sobretot anant amb nens. Eviteu comprar-la als hotels: el meu pare encara es penedeix d’haver obert una ampolla de Evian de 700 cc que valia 50LE quan en qualsevol tenda al carrer pots comprar ampolles d’aigua mineral de 1,5 litres per 3LE.


Entrades monuments: 1499DH (214,15€)
Malgrat que li vam treure tot el fum possible al meu carnet d'estudiant internacional, que el meu fill pagava només la meitat i que la meva filla no pagava, la despesa en entrades és important i cal tenir-la en compte. Després de Turquia (on els preus de les entrades són desmesurats), Egipte és el destí on han resultat una despesa sorprenent si no es té prevista i, a aquesta llista caldria afegir els preus de les entrades a Alexandria ja incloses en el preu del viatge. En les corresponents entrades he detallat els preus de cadascun dels monuments que hem visitat.


Compres: 1310 LE (187,15€)
En aquesta ocasió no hem fet gaire compres. Detallo les principals compres que vam fer, amb el preu que vam pagar, malgrat que el preu de sortida acostumava a ser 3 vegades superior, per tant el regateig, fent una mitjana, va correspondre al 30% del preu de sortida. Els preus d’algunes de les compres que podria servir com a referència han estat els següents:

4,5 kg de pastissets egipcis a El Abd: 265LE
3 xilabes i 2 foulards: 100 LE
8 recipients de fusta per al khol i 8 potets de khol en pols: 120 LE
Fanal metàl·lic: 110 LE
10 foulards: 120 LE
4 fundes de coixí: 130 LE
1 safata gran de llautó amb potes de fusta: 230LE

Propines: 315 LE (45,00€)
En el nostre cas particular ha estat una despesa més gran de l’habitual perquè hi ha serveis que ens han oferit gratuïtament o a un preu molt interessant i que hem contribuït amb alguna propina per tal de compensar o, si més no, agraïr les moltes atencions que hem rebut.

Com a norma general podem dir que a Egipte tothom espera una propina per qualsevol acció o servei que faci envers el turista. De vegades és merescuda i està bé contribuir i agrair un bon servei fet per algú que, segurament, té un sou molt baix i necessita de l’existència de les propines per viure. D’altres vegades, cal utilitzar el sentit comú i valorar si realment es tracta d’una propina merescuda o d’una resposta automàtica davant la pressió a la qual ens sotmet qui la sol•licita.

Normalment, i generalitzar és lleig, qualsevol que ofereixi algun servei acabarà sol•licitant “bakshish”. Cal estar preparat i, sobretot, no perdre el bon humor!

Vol en globus: 1250 LE (178,60€)
Aquesta ha estat la despesa extraordinària més gran del viatge, i no ens en penedim!

El total de despeses a part de vols, allotjaments i transfers van ser 1.312,12€ pels 9 dies que vam estar 4 adults i 2 nens persones. Això suposa una despesa d’uns 30€ diaris per persona de promig, incloent-hi les compres i tots els extres tals com el sopar al vaixell i el vol en globus.Índex Egipte 2010

01 Per què una altra vegada al mateix lloc?
02 Dades útils
03 De bars, de restaurants...i de pastissos
04 Cairo faraònic: Saqqara i Dashur
05 Cairo copte
06 Cairo islàmic
07 Alexandria
08 Del Museu Egipci de Cairo a Luxor
09 West bank
10 Sunrise, sunrise
11 Despeses, compres... i regateig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cada comentari és un motiu més per continuar amb aquest bloc. Siguin benvinguts!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...